Het baken vormt zich door te bouwen, maar ook door de verhalen en ontmoetingen

In ontwikkeling

In Baak maakt kunstenaar Sijas de Groot in het voorjaar van 2024 een reis langs de Friese waddenkust: in zeven etappes, van Harlingen naar Lauwersoog. In elke etappeplaats bouwt hij samen met bewoners, bezoekers, toeristen en andere voorbijgangers aan een baken. Niet een, maar zeven keer verovert het baken zijn plaats in de omgeving; en blijft daar een tijdje staan, voordat het weer afgebroken wordt en meegenomen wordt naar de volgende etappe. Het baken vormt zich door te bouwen, maar ook door de verhalen en ontmoetingen. De bouwers, de gemeenschap maar ook de toerist wordt uitgenodigd om deze route mee te lopen.

Sijas de Groot, een theatermaker en docent, studeerde af aan de Theatre in Education-bachelor van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten. Via zijn bedrijf Tussenland creëert hij voorstellingen in en over de openbare ruimte. Zijn focus ligt op hoe mensen de openbare ruimte vormgeven, betekenis geven en hoe dit onze identiteit beïnvloedt. In zijn verhaal van de zomer van 2024 volgt een eenzame man, Sijas, die een afgebroken baken over de dijk draagt. Met de Waddenzee als achtergrond zoekt hij mensen om hem te helpen het baken op te bouwen, met als doel een gemeenschap te vormen en een richtpunt voor de toekomst te creëren.

Het zoeken naar de verhalen van en over de Friese Waddenkust. Dit is wat Sijas drijft. Hij wil het gebied, de gemeenschap, en het Fries beter leren (kennen). Daarom start hij ook helemaal alleen, midden in het voorjaar van 2024, met een baken op een kar. In zo’n situatie kan hij niet anders dan in de gemeenschappen die hij aandoet contact te maken.

Aan het begin van elke etappe breekt hij zijn baken af en aan het einde van een etappe bouwt hij het samen weer op met de mensen die hij heeft ontmoet en die hem hopelijk willen helpen. Of de hulp nu bestaat uit een tijdje samen oplopen, hulp bij het trekken van de kar of het gezamenlijk opbouwen, in zijn ‘rugzak’ heeft Sijas verschillende theatrale interventies die hij kan inzetten om de mensen die hij ontmoet te verleiden tot het delen van hun verhaal.

Sijas de Groot

Project: BAAK

Discipline: Theatermaker in de openbare ruimte