Een bijzondere kijk op het omkeren van maatschappelijke normen

Afgerond

Hoe zou onze samenleving eruit zien als alle regels over genderidentificatie worden omgedraaid? In een theaterproject van een uur gaven jonge makers antwoord. De productie leverde drie voorstellingen op die over twee dagen werden verdeeld. Dames Gaan Voor is gemaakt door twaalf jonge makers van de Alternatieve Bende, onder begeleiding van De Podiumschool. Er kwamen zo’n honderd bezoekers op de voorstellingen af. Ze waren getuige van een bijzondere kijk op het omkeren van maatschappelijke normen.

Een hechte groep van twaalf (oud)leerlingen van de Podiumschool, voor wie hun oud-docent klaarstond, werkte volledig zelfstandig aan deze productie. Op productioneel vlak werd de groep zeer gewaardeerd. Ze organiseerden zich snel en wezen verantwoordelijken toe voor elke taak: een scriptschrijfster, een algehele productieleidster die het hele proces bewaakte, technische ondersteuning, iemand voor publiciteit en social media, en anderen die leiding gaven aan decor, kostuums, speellocatie, en ticketverkoop. 

Slechts een paar deden alleen mee als spelers. Het proces bracht waardevolle persoonlijke groei met zich mee. Een aantal deelnemers ontdekte nieuwe vaardigheden waarvan ze niet wisten dat ze die bezaten. De schrijfster schreef voor het eerst een stuk van meer dan een uur en wil zich verder ontwikkelen als schrijfster, terwijl de productieleidster nieuwe kwaliteiten bij zichzelf heeft ontdekt en onderzoekt hoe ze deze in de toekomst wil benutten.

Senna Groothof

Project:  BROEI  | Dames gaan voor 

Discipline: Theater en regie