Groep vertaalde een klein, persoonlijk verhaal naar een boeiende voorstelling met tekst, muziek en beeldende kunst

Afgerond

Ode staat voor gevoel, bewustwording en samenkomst. Het project maakte duidelijk dat niemand precies doorheeft wat in het hoofd van de ander gebeurt. De zestienjarigen Jannie Elzinga en Oane Marten van der Veen wilden laten zien dat je hetzelfde mee kan maken maar er anders mee omgaat of juist exact hetzelfde denkt maar het niet weet van elkaar. Omdat iedere leven waardevol is en alle details zijn het waard om te benoemen.

Ode is samen met een vierkoppige band, een danseres en een beeldend kunstenares in spé uitgevoerd. Broei-collega’s Pieter van Aalst en Iris Dicke hielpen mee bij de regie en technische ondersteuning. Iedereen was zestien of zeventien jaar. Er zijn drie voorstellingen opgevoerd in de Sluisfabriek van Drachten.

De groep offerde hun zomer op om aan de productie te werken. Het resultaat, de voorstelling Ode, werd zeer gewaardeerd door het publiek. Je kunt stellen dat het experimentele onderzoek van de groep slaagde: ze vertaalden een ‘klein persoonlijk verhaal’ naar een boeiende voorstelling met tekst, muziek en beeldende kunst. De band bleek het duurzame hart van de groep. Na Ode bracht de band een album uit. Oane Marten bleef actief als speler en nam deel aan de voorstelling Cyrano van Meeuw Jonge Makers.

Ontdek eigenzinnige producties van jonge makers uit heel Friesland, die ze zelf ontwikkeld hebben.

Oane Marten van der Veen

Project: BROEI | Ode

Discipline: Theater en regie