Hoe zorgen we ervoor dat het gesprek over populisme, klimaat en migratie een tikkeltje vrolijker verloopt? Dat er ook eens gelachen wordt om onze verschillen?  

Afgerond

Humor maakt de zware gesprekken lichter. Ja toch? In de strijd tegen de toenemende polarisatie gebruikt het project Borderline Offensive humor en verbeeldingskracht als zijn belangrijkste wapens. Een flink aantal internationale kunstenaars en organisaties boog zich in 2018 over de vraag: hoe zorgen we ervoor dat het gesprek over populisme, klimaat en migratie een tikkeltje vrolijker verloopt? Dat er ook eens gelachen wordt om onze verschillen?

Twaalf culturele organisaties en twintig kunstenaars uit Europa en het Midden-Oosten organiseerden bijeenkomsten in het voorjaar van 2018 – in het jaar van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa. Dat gebeurde in vijf verschillende steden en Leeuwarden was er een van.

Het programma creëerde zogenaamde veilige plekken, waarin ieders mening gehoord kon worden. En waar de deelnemers zich vrij kunnen voelen om te zeggen wat ze vonden. Het was ook de bedoeling dat de sessies – in Leeuwarden zaten belangstellenden twee weken bij elkaar – iets concreets opbrachten. In het geval van Leeuwarden leverde Borderline Intensive een online game op: vijftien ontwerpers en kunstenaars bedachten samen met spelontwikkelaar Grendel Games een game waarin het allemaal draait om vluchtelingen. 

Er werden uiteindelijk drie prototypes gepresenteerd.

Ontdek eigenzinnige producties van jonge makers uit heel Friesland, die ze zelf ontwikkeld hebben.